Táncoskert logo

Táncoskert – Polgár

A Táncoskert biogazdaság az első húsos közösségi mezőgazdálkodás kezdeményezés Magyarországon. A Hajdú-Bihar megyében, Polgár határában található gazdaság a füves síkságok vonuló csordáit modellezi; az állatok folyamatos mozgásban vannak és a szabad ég alatt nevelkednek. Egy területen először a marhák, majd a birkák legelnek, őket követik a csirkék, majd az adott terület pihen. Ez a regeneratív módszer hazánkban egyedülálló.

Lengyel Zoltán gazda célja az, hogy minden állatot úgy tartson, hogy fajához méltó életet élhessen. Az állatok villanypásztorok között vagy vándorólakban,  viszonylag kis területen vannak addig, míg nem legeltek eleget, azután újabb területre engedi őket.

A Táncoskert termékei:

 

Táncoskert - tojásTojás

A közösségi tyúk vagy tyúklízing keretében megválaszthatod, hogy hány tojót tartson neked a gazda. Az egy héten tojt tojások száma az éven belül nem egyenletesen oszlik el, télen ritkábban, tavasszal-nyáron kicsit szaporábban tojnak.  Átlagosan tyúkonként heti 3-5 tojás kerül a dobozba, összesen egy évben minimum 150 tojással lehet számolni.

CsirkeTáncoskert - csirke

Egész pucolt csirke van a csomagban, a feje és lába külön csomagolva. Az egész csirkerész egy szezonban 31 szárnyast, a fél csirkerész 16 szárnyast jelent.

Vegyes szárnyas

A csirkék mellé egy 2 fácán, évi két alkalommal 2 fogoly, 2 kacsa, Márton napra lúd és karácsonyra pulyka kerül a csomagba – egész csomag esetén 31 szállítás, fél csomag esetén 16 szállítás van egy szezonban.

MangalicaTáncosker - mangalica

A tagok fél disznót kapnak egy évben, több vágással elosztva. A csomag a hagyományos disznóvágáshoz hasonlóan tartalmaz húsrészeket, hurkát, kolbászt, hájat, zsírt, töpörtyűt, abált és füstölt szalonnát.

A tervek között szerepel bárány és juhrész, ahol egy tagnak egy hatod bárány jut, továbbá a tehéntej részes rendszer is kialakítás alatt van.

Oldalukon sok szép képet találhattok a tájról.
[ai1ec tag_id=4 display_filters=”false”]