Tölgyes Ökofarm

Ökofarm a hegyen

A farm a Dunakanyarban, a pilisi parkerdő határán, Dunabogdányban található. Erdős terület veszi körül, a farm maga is egy elvadult, bozótos területből lett visszafoglalva. Ezért a talaj nem terhelt semmilyen előző gazdálkodásból származó vegyszerrel. A talajszerkezet kötött erdőtalaj, amitől a zöldségek íze intenzívebb, és a beltartalmi értékük magas.

A farm területén meghagytuk a jellegzetes tölgyfa csoportokat, innen származik a Tölgyes Ökofarm elnevezés is.
Közel egy hektáros területen gazdálkodunk.
A nyersanyagok feldolgozását a községben lévő házunk kisüzemében végezzük.

(H)őstörténet

2006-ban megvásárlásra került a földterület.

2007-től elkezdődött a terület kitisztítása, gyümölcsfák ültetése

2008-tól elkezdődött a zöldségtermesztés, és állatok (kecske, mangalica) költöztek a farmra

A gazdaság 2015-től kezdve az AMAP gazdálkodás szabályai szerint működik.

2015-ben kialakításra került egy víztározó rendszer, mely lehetővé teszi a kútvíz mellett az esővízzel történő öntözést.

2016-ban felállításra került egy 50 m-es, és egy kisebb palántanevelő fóliaasátor.

Kecskék, mangalicák és egyéb állatok

A Tölgyes Ökofarmon igyekszünk mindent a természet szabályait, körforgását megfigyelve,  kiaknázva megoldani.

A farmon nincs például fűnyírózás. A füves részeket kaszáljuk, és a kecskék na meg a malacok “tüntetnek el” minden zöldet.

A víztározó tó vizét a betelepített harcsák algamentesítik. Ezen kívül EMA nevű hasznos baktérium koncentrátum kerül a tóba, ami egyrészt a szervesanyag lebomlását segíti, másfelől öntözéskor a talajéletet nagymértékben javítja.

A farmon körülbelül 20 fajta vadon élő madarat  lehet megfigyelni. Októbertől tavaszig folyamatosan etetjük őket. Ezek a madarak aztán a fákra kihelyezett odúkban költenek és összeszedik a hernyókat, kártevőket a farmon. Ezzel az ökológiai gazdálkodás egy nagyon fontos feladatát látják el a kártevők elleni harcban.

A farmra néha hívatlan látogatók is jönnek: a közeli erdőből be-benéz a vaddisznó, a vadnyúl. A fácánok a galagonya fáink alatt költenek.

Finomságok

Az Ökofarm termékválasztékából a Kertvárosi Kamrában a gyümölcsszörpök és a későbbiekben kecsketejből készült termékek lesznek elérhetőek.