Levendula

A valódi, szagos, francia vagy keskenylevelű levendula Európa mediterrán vidékein honos évelő félcserje, a növény magassága 40-60 cm, az idősebb bokrok átmérője 80-120 cm. A francia levendula nagyüzemi termesztése Magyarországon dr. Bittera Gyula nevéhez fűződik, aki az 1920-as években a Tihanyi-félszigeten létesített Franciaországból hozott szaporítóanyagból levendulaültetvényt. Európában és hazánkban is sok helyütt termesztik a levendula természetes hibridjét , amelyet angol levendula vagy lavandin néven ismerünk.
Felhasználható dísznövényként, a virága és illóolaja a gyógyászatban használatos, de fűszerként és édességek hozzávalójaként is közkedvelt.
A virága nyugtató és epehajtó, az illóolaja antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. A szárított virágzatok csomóba kötve elűzi a molyokat. A kertben távol tartja a levéltetveket a szomszédos növényektől.
A fitoterápiában a virágdrogokat nyugtató és epehajtó hatású teakeverékek alkotórészeként nyugtalanság/idegesség valamint epebántalmak esetén ajánlják. A virágdrogokat és az illóolajat egyaránt használják reumás bántalmak elleni fürdők, bedörzsölőszerek és masszázsolaj készítésére.

Showing all 6 results