Újragondolt frankfurti leves kínai kelből

Frankfurti leves kínai kelből
Recept nyomtatása
Mennyiség Előkészítés
6 1 óra
Mennyiség Előkészítés
6 1 óra
Frankfurti leves kínai kelből
Recept nyomtatása
Mennyiség Előkészítés
6 1 óra
Mennyiség Előkészítés
6 1 óra
Hozzávalók
  • 50 dkg kínai kel
  • 25 dkg krumpli
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 pár juhbeles virsli
  • 1 fej vöröshagyma közepes
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény és fűszerpaprika
  • 2,5 liter sonka lé vagy víz
  • 2 evőkanál evőkanál házi, sós reszelt zöldség
Mennyiség:
Elkészítés
  1. A füstölt szalonnát felkockázom, kis lángon hagyom, hogy a zsírját kiengedje, ha picit megpörkölődtek a szalonnakockák rádobom a negyedekbe vágott füstölt kolbászt. Pár percig együtt pirítom majd rádobom a felkockázott füstölt tarját és krumplit. (A krumplit célszerű akkora darabokra vágni, mint a virslikarika, a végeredmény így sokkal étvágygerjesztőbb lesz). Összeforgatom az őrölt köménnyel és a paprikával és felöntöm 2,5 l vízzel.
  2. A vörös- és fokhagymát, szemes borsot és két kanál házi sós reszelt zöldséget a nagyméretű tea tojásba teszem, és belelógatom a levesbe, felforralom és addig főzöm, amíg a krumpli majdnem tökéletesen puha. Ekkor teszem hozzá a szeletelt kelt és a felkarikázott virslit és pár perc alatt készre főzöm.
  3. A sokféle füstölt hozzávalótól kellően füstös lesz, nem kell kész füstös ízű leves kockát használni. (A húsvéti sonkafőzésből mindig megmarad lé, amit szintén dobozokban, adagokban szoktam lefagyasztani. Ehhez a leveshez tökéletesen használható, csak vigyázzunk, hogy ne legyen túl sós.) Ha nincs sonkalé a víz is tökéletes, ilyenkor használom a házi, sós, reszelt zöldséget: 1 kg sárgarépa, 0,5 kg fehérrépa, 0,5 kg zeller, mosva, reszelve, kilónként 0,2 kg sóval összeforgatva, üvegekbe töltve és mehet a hűtőbe, nagyon sokáig eláll. Szuper ízletes, tartósítószer mentes házi vegeta, alkalmanként 1-2 evőkanál bőven elég belőle.
  4. Amikor készre főtt, kiveszem a teatojást. Azáltal, hogy a hagymafélék és a bors eltávolíthatóak, az aromájukat átadják ugyan, de a leves textúrája tisztább, lazább lesz. Rántás helyett egy szem nyers fokhagymát passzírozok még bele az intenzívebb íz kedvéért, keverek egyet rajta és lehet is tálalni.
Megjegyzés

Magyari Ildikó

közgazdász, közösségszervező, független pénzügyi tanácsadó

Vélemény, hozzászólás?