Újragondolt frankfurti leves kínai kelből

Frankfurti leves kínai kelből
Recept nyomtatása
Mennyiség Előkészítés
6 1 óra
Mennyiség Előkészítés
6 1 óra
Frankfurti leves kínai kelből
Recept nyomtatása
Mennyiség Előkészítés
6 1 óra
Mennyiség Előkészítés
6 1 óra
Hozzávalók
Mennyiség:
Elkészítés
  1. A füstölt szalonnát felkockázom, kis lángon hagyom, hogy a zsírját kiengedje, ha picit megpörkölődtek a szalonnakockák rádobom a negyedekbe vágott füstölt kolbászt. Pár percig együtt pirítom majd rádobom a felkockázott füstölt tarját és krumplit. (A krumplit célszerű akkora darabokra vágni, mint a virslikarika, a végeredmény így sokkal étvágygerjesztőbb lesz). Összeforgatom az őrölt köménnyel és a paprikával és felöntöm 2,5 l vízzel.
  2. A vörös- és fokhagymát, szemes borsot és két kanál házi sós reszelt zöldséget a nagyméretű tea tojásba teszem, és belelógatom a levesbe, felforralom és addig főzöm, amíg a krumpli majdnem tökéletesen puha. Ekkor teszem hozzá a szeletelt kelt és a felkarikázott virslit és pár perc alatt készre főzöm.
  3. A sokféle füstölt hozzávalótól kellően füstös lesz, nem kell kész füstös ízű leves kockát használni. (A húsvéti sonkafőzésből mindig megmarad lé, amit szintén dobozokban, adagokban szoktam lefagyasztani. Ehhez a leveshez tökéletesen használható, csak vigyázzunk, hogy ne legyen túl sós.) Ha nincs sonkalé a víz is tökéletes, ilyenkor használom a házi, sós, reszelt zöldséget: 1 kg sárgarépa, 0,5 kg fehérrépa, 0,5 kg zeller, mosva, reszelve, kilónként 0,2 kg sóval összeforgatva, üvegekbe töltve és mehet a hűtőbe, nagyon sokáig eláll. Szuper ízletes, tartósítószer mentes házi vegeta, alkalmanként 1-2 evőkanál bőven elég belőle.
  4. Amikor készre főtt, kiveszem a teatojást. Azáltal, hogy a hagymafélék és a bors eltávolíthatóak, az aromájukat átadják ugyan, de a leves textúrája tisztább, lazább lesz. Rántás helyett egy szem nyers fokhagymát passzírozok még bele az intenzívebb íz kedvéért, keverek egyet rajta és lehet is tálalni.
Megjegyzés