- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg mangalica zsír a Táncoskerttől
- 1 db tojás a Táncoskerttől
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál tejföl 20%-os
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 25 dkg mák darálva
- 15 dkg cukor
- 1 db citrom héja reszelve
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- Elkészítjük a máktölteléket: az összetevőket összekeverjük és gyakran kevergetve megfőzzük. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, ne legyen túl lágy a töltelék, mert a gőztől megrepedhet majd a tészta. Kb. 10 perc főzés után félretesszük hűlni.
- A tészta hozzávalóit (liszt, zsír, tojás, tejföl, porcukor) összegyúrjuk.
- Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához adjuk. Ha szükséges, még egy kis lisztet hozzáadva összegyúrjuk a tésztát.
- Vékonyra kinyújtjuk a tésztát és 8-10 cm átmérőjű korongokat formázunk (pl. a legnagyobb pogácsaszaggatónkkal). Belerakjuk a mákos tölteléket és kis kifliket készítünk.
- Fél órát pihentetve kelesztjük, közben felmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeveréses).
- Meleg sütőben világosbarnára sütjük (kb. 15 perc). Még forrón vaníliás cukros porcukorba forgatjuk.