A közösségi mezőgazdálkodásról 2.

Cikksorozatunk első részében a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi kialakulását tekintettük át röviden, most a hazai gazdaságokról lesz szó.

Magyarországon az első CSA 1998-ban Gödöllőn, az akkori Gödöllői Agrártudományi Egyetem (ma Szent István Egyetem) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének támogatásával indult, 1999-2006-ig a Nyitott Kert Alapítvány működtette, egy átszervezés nyomán a klasszikus részes rendszerről átállt megrendeléses kiszállítóvá.

Az elsők közé tartozik a Bioéléskamra, a Bionium, a Magyar Ökotársulás és az Eleven Föld Szövetkezet.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete volt az, amely felkarolta és máig képviseli a közösségi mezőgazdálkodás alapelveit és rendszerét – az ő szervezésükben 2011-ben Magyarországra látogató francia AMAP -os gazdákkal való találkozás hatására elkezdett nőni a közösségi alapon szerveződő gazdaságok száma (Évkerék Ökotanya, Háromkaptár Biokert, Szigetmonostori Biokert, stb.)

A kezdetben csak zöldségeket kínáló gazdaságok mellett mára már működik húsos és tojásos részes rendszer (Táncoskert Biogazdaság) és a zöldségek mellett esetenként feldolgozott termékeket, sajtokat, szörpöket, lekvárokat kínáló gazdaság (MagosVölgy Ökológiai Gazdaság) is.

A közösségi mezőgazdálkodás, mint termelési és értékesítési szemlélet elterjedésével – mind a gazdálkodói, mind a fogyasztói oldalon – néhány éven belül megsokszorozódhat a friss, idényjellegű (bio)terményeket előállító gazdaságok száma.

A jelenleg működő közösségi gazdaságok listáját – sok egyéb hasznos információval együtt – a Tudatos Vásárlók Egyesületénél találjátok: itt

A sorozat következő részében a közösség által támogatott mezőgazdaság formáit ismertetjük.

Magyari Ildikó

közgazdász, közösségszervező, független pénzügyi tanácsadó

Vélemény, hozzászólás?