mákos kifli

Mákos kifli

Mákos kifli

A tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 30 dkg mangalica zsír (a Táncoskerttől)
  • 1 db tojás (a Táncoskerttől)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl (20%-os)
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor

A töltelékhez

  • 25 dkg mák (darálva)
  • 15 dkg cukor
  • 1 db citrom héja (reszelve)
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  1. Elkészítjük a máktölteléket: az összetevőket összekeverjük és gyakran kevergetve megfőzzük. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, ne legyen túl lágy a töltelék, mert a gőztől megrepedhet majd a tészta. Kb. 10 perc főzés után félretesszük hűlni.
  2. A tészta hozzávalóit (liszt, zsír, tojás, tejföl, porcukor) összegyúrjuk.
  3. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához adjuk. Ha szükséges, még egy kis lisztet hozzáadva összegyúrjuk a tésztát.
  4. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát és 8-10 cm átmérőjű korongokat formázunk (pl. a legnagyobb pogácsaszaggatónkkal). Belerakjuk a mákos tölteléket és kis kifliket készítünk.
  5. Fél órát pihentetve kelesztjük, közben felmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeveréses).
  6. Meleg sütőben világosbarnára sütjük (kb. 15 perc). Még forrón vaníliás cukros porcukorba forgatjuk.
sütemény