Hozzávaló: fürjtojás
Étkezési fürjtojás a Fürjeskétől
A tyúk háziasításáig a fürjtojás fogyasztása volt általánosan elterjedt a Földön. Hogy a háziasítás és nemesítés során „megnövekedett” tyúktojás egyéb tulajdonságai is előnyükre változtak-e, azt megtudhatják az alábbiakból.
Annak érdekében, hogy a fürjtojás már-már misztikus gyógyító hatásának okát megismerjük, olyan tényeket illetve adatokat szerettünk volna megtudni, amelyek alátámasztják kivételes hatásait.
Az adatok 100 gramm nyers, egész (sárgája és fehérje együtt),
friss tyúktojásra illetve fürjtojásra vonatkoznak.
tyúktojás | fürjtojás | eltérés | |
víz (g) | 76,15 | 74,35 | – 2,4% |
energia (kcal) | 143,00 | 158,00 | + 10,5% |
fehérje (g) | 12,56 | 13,05 | + 3,9% |
lipidek (g) | 9,51 | 11,09 | + 16,6% |
szénhidrát (g) | 0,72 | 0,41 | – 43,1% |
cukor (g) | 0,37 | 0,40 | + 8,1% |
kalcium (mg) | 56,00 | 64,00 | + 14,3% |
vas (mg) | 1,75 | 3,65 | + 108,6% |
magnézium (mg) | 12,00 | 13,00 | + 8,3% |
foszfor (mg) | 198,00 | 226,00 | + 14,1% |
mangán (mg) | 0,028 | 0,038 | + 35,7% |
szelén (mg) | 30,7 | 32,0 | + 4,2% |
A-vitamin (NE) | 540 | 543 | + 0,6% |
B1-vitamin – tiamin (NE) | 0,040 | 0,130 | + 225,0% |
B2-vitamin – riboflavin (NE) | 0,457 | 0,790 | + 72,9% |
B3-vitamin – niacin (NE) | 0,075 | 0,150 | + 100,0% |
B5-vitamin – pantoténsav (NE) | 1,533 | 1,761 | + 14,9% |
B6-vitamin – piridoxin (NE) | 0,17 | 0,15 | – 11,8% |
B12-vitamin – kobalamin (NE) | 0,89 | 1,58 | + 77,5% |
C-vitamin (NE) | 0 | 0 | 0 |
D-vitamin (NE) | 2,0 | 1,4 | -30% |
E-vitamin (NE) | 1,05 | 1,08 | + 2,9% |
K-vitamin (NE) | 0,3 | 0,3 | 0% |