A közösségi mezőgazdálkodásról 3.

Az előző két alkalommal a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi és hazai kialakulását tekintettük át, most a közösség által támogatott rendszerek különböző formáit vizsgáljuk meg. Egyre több szolgáltatás és rendszer van már a magyar piacon is, sokszor a nevük is hasonló, az alábbiakban áttekintjük ezek főbb jellemzőit.

Bevásárló körök

A leglazábban az ún. bevásárló körök működnek: itt hetente eldöntheted, hogy egy adott listáról mit és mennyit szeretnél rendelni (ha egyáltalán). A bevásárló körök környezettudatos szemléletmóddal rendelkező közösségek, akik helyi termelőktől szerzik be az idény terményeket, odafigyelve mind a csomagolás mind a szállítás minél kisebb környezetterhelésére. A megrendelt árukat átvevőpontokon veheted át.

Ilyen bevásárlóközösség például:

Dobozrendszerek

A dobozrendszerek jellemzője, hogy hetente megkapod azokat a terményeket, amelyek a gazdaságban termettek, előre rögzített áron. Hetente eldöntheted, hogy rendelsz-e dobozt. A dobozrendszerek tagjai csak annyit vállalnak, hogy tetszőleges időszakban fix áron rendelnek az adott gazdától – a gazdák pedig máshová is szállítanak, nem csupán a dobozrendszer tagjainak. Jellemzően házhoz szállítással kapod meg a terményeket, nincs közvetlen kapcsolat a gazdával. A dobozrendszerek nem összetévesztendők a házhozszállítást kínáló webshopokkal, amelyek sokszor „zöldségdoboz-rendszer”-nek nevezik magukat. Ilyen helyekről is lehet rendelni, de érdemes utánanézni a szállítóiknak, termelőiknek, hogy a termények eredete ne legyen kétséges.

Működő dobozrendszerek:

CSA – részes rendszerek

A klasszikus közösség által támogatott mezőgazdálkodást (CSA) más néven részes rendszernek is nevezzük. A tagok és a gazda hosszabb távú elköteleződésén alapuló rendszer, ahol egy egész szezonra csatlakozol egy gazdasághoz, a többi taggal osztozol a gazdaság és a termelés költségein, cserébe megkapod a téged illető részt a friss terményekből.

Klasszikus CSA gazdaság például:

A fenti gazdálkodási formák frissülő listáját a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán, itt találjátok.

A cikksorozat következő részeiben a közösségi mezőgazdálkodás alatt a részes rendszereket értve annak jellemzőit vesszük sorra.

Magyari Ildikó

közgazdász, közösségszervező, független pénzügyi tanácsadó

Vélemény, hozzászólás?